V těchto dnech se uskutečnilo další setkání partnerů mezinárodního projektu ON-FARM: Výroba a zpracování potravin s přidanou hodnotou pro místní malé a středně velké farmáře. Setkání partnerů projektu ON-FARM, který vede Asociace soukromého zemědělství ČR a který se prakticky rozběhl v úvodu letošního roku, proběhlo v Praze a partneři měli poprvé možnost se setkat osobně. Dvoudenní setkání tak bylo možné využít k projednání aktuálního stavu výstupů projektu. V současné době je ve finální fázi tvorba prvního výstupu – srovnávací analýzy situace v partnerských zemích, tzv. „White Paper“. Dále se partneři zaměřili na plánování a vytvoření konceptu navazujícího výstupu, kterým je sběr příkladů dobré praxe v oblasti prodeje ze dvora či tzv. strategie „Z farmy na vidličku“.

Druhý den jednání se konala návštěva Farmy Cihlář v Milošovicích u Zruče nad Sázavou, která získala ocenění Farma roku 2020. Farma se zabývá především chovem mléčného skotu. Část mléka prodávají do mlékárny, protože zpracovávají maximální objem mléka, který jim současné podmínky umožňují. Značnou část mléka, přibližně 25 % z celkové produkce zpracovávají přímo na farmě, kde mají vlastní mlékárnu, kde vyrábí širokou škálu mléčných výrobků od kefíru, jogurtu a jogurtového mléka až po mnoho druhů čerstvých i zrajících sýrů. Pan Cihlář se s partnery ochotně podělil o svůj příběh a zkušenosti, zodpověděl doplňující dotazy a partneři také měli možnost ochutnat některé z jejich výrobků. Moc děkujeme za tuto příležitost!